Viden om diamanter

Diamanter er funklende og dragende, og så er det imponerende, at det er naturen selv der har skabt dem. Her finder du lidt nørdet viden om diamanter.

Diamanter klassificeres ud fra de 4 C'er:
- Color
- Clarity
- Carat
- Cut

De 4 C'er

Color = Farve

Hvide diamanter gradueres efter hvor hvide de er i farven. Dette gøres udfra skalaen D-Z som er vist på billedet ovenfor. Men ofte har farvekoden også et navn. De mest almindeligt kendte navngivninger af diamanters farve er:

Farvekode:

Farvenavn:

D

Jager

E-F

River

G

Top Wesselton

H

Wesselton

I

Top Crystal

J

Crystal

K-L

Top Cape

M-N

Cape

O-R

Light Yellow

S-Z

Yellow

Fantasy colours

Brun, pink, grøn, blå, etc.

 

Clarity = Klarhed

Diamanter har ofte bittesmå indeslutninger, der er opstået under væksten. 

Diamanters klarhed gradueres derfor udfra denne skala:

FL = Flawless (Fejlfri)
IF = Internaly Flawless (ingen synlige indeslutninger)
VVS = Very Very Slightly included (meget meget små indeslutninger)
VS = Very Slightly included (meget små indeslutninger)
SI = Slightly included (små indeslutninger)
I = Included (synlige indeslutninger) også kaldet "Pique"

Det er kun diamanter med gradueringen "I / Pique", hvor man kan se indeslutningerne med det blotte øje. Alle de øvrige gradueringer kan kun ses af en dygtig diamantgraderer ved hjælp af 10 x forstørrelse.

Fejlfrie diamanter er mere sjældne og dermed også mere kostbare. Ofte vil en diamant af kvaliteten VVS eller VS være rigelig fin. 

 

Carat = Carat

Carat (ikke at forveksle med karat) er en vægt angivelse, og angiver vægten og dermed også størrelsen på diamanten. 1 carat vejer ca. 0,2 gram. Jo højere carat en diamant har, jo dyrer er den i prisen. Men prisen på diamanten afhænger også af de andre C'er, så man kan godt finde to 0,50 ct diamanter, som ikke koster det samme.

 

Cut = Slibning

Slibningen af diamanter refererer til proportionerne og kvaliteten af slibningen. Her gradueres slibningen efter følgende skala:

Excellent = Fremragende
Very good = Meget god
Good = God
Fair = Pæn
Poor = Dårlig

 - Fit 800x800

Den bedste slibning sikre, at lyset reflekteres optimalt igennem stenen, og giver den flotteste brillians. Slibningen har dermed også stor indflydelse på prisen. To 0,50 ct diamanter, som er klassificeret i samme farve, kvalitet og carat, kan altså godt se meget forskellige ud, hvis slibningen ikke er lige god. 

Ideal proportions - Fit 800x800

 

Certifikater

Der findes flere forskellige typer af diamantcertifikater.

The Gemological Institute of America (GIA) blev grundlagt i 1931, og er et af verdens største og mest anerkendte institutter for gemologisk viden. GIA er også skaberne af gradueringens systemet med de 4 C'er, som i dag anerkendes og benyttes i hele verden. 

International Gemological Institute (IGI) blev grundlagt i 1975, og er den europæiske pendan til GIA. IGI er det førende gemologiske institut for graduering af laboratorieskabte diamanter.

Alle diamanter, som købes her hos mig er som udgangspunkt uden certifikat. Jeg kan skaffe diamanter hjem med GIA certifikat eller IGI certifikat, men som udgangspunkt, så bestiller jeg sten hjem uden certifikat, da de ofte er dyrer med certifikat. 

Jeg benytter udelukkende danske leverandører, som selv udvælger, tester og efter-graduerer de diamanter, som de sælger. Og dermed står inde for klassificeringen af stenene.

 

Ønsker du en diamant med certifikat, så skaffer jeg naturligvis gerne det hjem til dig og dit nye smykke.

 

Her kan du se et eksempel på et GIA certifikat, for en diamant i brillant slib. Den er gradueret til 1,01 ct F/Si1 med Excellent cut.

Eksempel på GIA certifikat - Fit 800x800

 

Laboratorieskabte diamanter

Laboratorieskabte diamanter (fremover kaldet LGD) er lige så ægte som naturlige diamanter. De er skabt på samme måde som i naturen, kulstof under extremt høj varme og tryk, men processen er fremskyndet i et laboratorie. Eller jeg vil hellere kalde det en fabrik, for det foregår på kæmpe store fabrikker i bl.a. Indien.

 

Metoder til fremstilling af LGD

Der findes to metoder, HPHT (High Pressure High Temperature) og CVD (Chemical Vapor Deposition).

HPHT var den første metode der blev udviklet til at fremstille laboratorieskabte diamanter tilbage i midten af 1950'erne. Denne metode efterligner naturens egen måde at fremstille diamanter på, nede i undergrunden. Det er en omkostelig og kompleks metode, og der kan kun skabes én diamant ad gangen med HPHT metoden.

I dag er de fleste LGD diamanter skabt med CVD metoden. Med denne metode opvarmes kulgasser og et lille diamant-frø i et kammer. Indtil kulstoffet fæstner sig til diamant-frøet og vokser til en større diamant. CVD metoden giver mere kontrol over processen og gør det muligt at fremstille større diamanter. CVD metoden kan også udføres ved lavere tryk og temperaturer end HPHT, hvilket gør CVD metoden noget mindre omkostelig. Derudover kan flere diamant-frø være i kamret på samme tid.

 

LGD til brug i smykker

Efterhånden som de laboratorieskabte diamanter er blevet bedre, og metoderne er blevet forfinet, så har de også fundet vej ind i smykkebranchen. De første LGD diamanter der blev skabt, tilbage i 1950'erne, blev udelukkende brugt til industri. Det var først flere årtier senere, at det lykkedes at skabe en diamant, der var af god nok kvalitet, til den kunne bruges i et smykke.

LGD diamanter, der fremstilles til brug i smykker, gradueres efter de samme 4 C'er som naturlige diamanter. Det er derfor let at sammenligne priserne på LGD og naturlige diamanter.

LGD er ca. 30-40% billigere end naturlige. 

 

Er LGD mere miljøvenlige?

Der har været flere diskussioner i smykkebranchen omkring LGD diamanter og deres klimaaftryk. Nogle har markedsført disse diamanter som værende mere miljøvenlige og mere bæredygtige end naturlige diamanter. Der er derfor også lavet et hav af rapporter og undersøgelser, for at finde ud af om LGD diamanter har et lavere klimaaftryk end naturlige diamanter. Men det er endnu ikke bevist, at det skulle være tilfældet. Alle fabrikkerne kører fortsat primært på forsilebrændstoffer, og deres klimaaftryk er lige så højt som ved minedriften. 

Måske vil vi opleve i fremtiden, at fabrikkerne går mere og mere over til grøn energi, og så kan vi måske se en klimamæssig fordel ved de laboratorieskabte diamanter. 

Indtilda, så vil den eneste fordel ved LGD diamanter være den lavere pris.

 

Kilder: www.gia.edu og www.igi.org